Eén jaar long covid café in Noordwijk

Precies een jaar geleden is in de Duin- en Bollenstreek het long covid-café gestart op initiatief van Suzanne van den Bosch. Suzanne opende dit café in Noordwijk, omdat ze zelf post covid klachten had en niemand in de omgeving kende met dezelfde klachten.

In het café treft men elkaar om ervaringen te delen en met elkaar te praten over alle bijzonderheden en eigenaardigheden van long covid.

Eén jaar.

Het café wordt niet gehouden in een regulier café, dat zou te veel overprikkeling geven bij de bezoekers. Dus geen gezellig gerinkel van koffiekopjes en achtergrondmuziek maar een lokaal in het wijkcentrum aan de Hoogwakersbosstraat in Noordwijk. 

Deze rustige omgeving geeft de bezoekers de mogelijkheid om een uur met elkaar te praten, wat best een uitdaging is voor long covid patiënten. Prettig is dat men niet steeds hoeft uit te leggen wat de ziekteverschijnselen nu precies inhouden. Men heeft zogezegd aan een ‘half woord genoeg’.

Geen toekomstperspectief.

Het afgelopen jaar ging het ook vaak over de toekomst, want voor veel bezoekers is dat erg ongewis geworden. De dag wordt veelal bepaald door de grilligheid van de ziekte. Zelfs per dagdeel kan het wisselen, wat onbegrijpelijk is voor iedereen. Werken en meedoen aan de samenleving wordt daardoor een hele opgave.

De waarde van het café is ook terug te vinden in de ondersteuning aan elkaar in de vorm van tips, ervaring met hulpverleners en bespreekbaar maken van de beperkingen.  

Hulp en humor.

Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel wat er wordt besproken. Want inmiddels zijn er ook hoopvolle verhalen gedeeld over herstel.

Zoals tijdens de afgelopen café bijeenkomst waar we elkaars vakantie ervaring hebben gedeeld. Iedereen had een andere vakantie dan voorheen. Oordoppen in, noice-cancelling, donkere zonnebril op was zo’n beetje de standaard om in de vakantie mee te kunnen doen. Daarnaast ook onverklaarbare ervaringen, zoals bijna niet vooruit kunnen komen in de eigen omgeving en wel in de Alpen, of kamperen in een tentje met alle omgevingsgeluiden en ongemakken van een matje op de grond en thuis niet tot rust kunnen komen in een gewoon bed.

Het blijft een heel vreemde opgelopen aandoening waarover niemand kan zeggen waar we goed aan doen. Gelukkig is er het café.

Interesse:

Het café is gemiddeld één keer per maand in Noordwijk in het DPO wijkgebouw aan de Hoogwakersbosstraat 12. Data zijn niet vastgesteld maar de uitnodiging komt via de app. 

Inmiddels zijn er 12 deelnemers, van dertigers tot zestigers, uit Noordwijk, Noordwijkerhout, Voorhout, Oestgeest en Katwijk. Meestal zijn er zo’n 7 bezoekers. Het volgende café is op vrijdag 29 september van 11:00 uur tot 12:00 uur. Deelname is gratis en vrijblijvend.

Heb je interesse dan kun je een e-mail sturen naar: 

Suzanne van den Bosch, suzanne@healti.nl

Volg ons op Facebook & Instagram